Annonce. Spillemyndighedens hjælpelinje: Stopspillet.dk | Selvudelukkelse: ROFUS.NU | Spil ansvarligt | 18+. Vilkår og betingelser gælder.


Den lille gyldne mand

Den 26. februar 2012 er datoen som mange millioner mennesker verden rundt forventningsfuldt ser frem til med spænding. Det er et scenarie som har gentaget sig utallige gange før, og som mange år frem i tiden forhåbentligt vil gentage sig, med ligeså høje forventninger.

Prominente skuespillere kaster sig i grams, når de holder ham i hånden. Skuespillerinder begynder i de fleste tilfælde at græde af glæde når de holder ham i hånden. Selv de mest hårdnakkede instruktører kaster sig i ydmyghed over hans anerkendelse, og offentligheden samles om fjernsynet for at opleve ham.

Vi har tilsvarende en lille dame herhjemme der hedder Bodil. Hun er ikke nået ud til så frygtelig mange mennesker uden for Danmark endnu, men det har hendes fætter Oscar. Han er om end lille af statur, men den gyldne lille mand er eftertragtet og han besidder mere magt end de fleste.

Da Oscar så lyset…

Historien om Oscar starter helt tilbage i 1928, hvor man fandt Oscar fornemme form. Har man nogensinde fået set nærmere på Oscar statuettens form og figur, så vil man bemærke at Oscar først og fremmest er guldbelagt, men nøgen. Derefter vil man bemærke at han dog alligevel har tildækket sig gradvist ved at holde et sværd foran sig, hvor sværdets spids rammer ned i midten af en gammeldags filmrulle.

Filmrulle har 5 linjer eller grene, som repræsenterer de oprindelige kategorier: Skuespillere, forfattere, instruktører, producenter og teknikere.

Et af de oprindelige medlemmer af ”The Academy of Motion Picture Arts and Sciences”, som foreningen bagved hedder, endte selv i sine bestræbelser for at skabe statuetten med at stå model i det første udkast, hvorefter støbeformen til statuen blev udformet.

 

Slutresultatet endte med en statue som var 34 cm høj, en kampvægt på omkring 4 kg, bestående af en legering af tin og kobber og derefter guldbelagt.
Firmaet som hvert år laver støbningerne har også ansvaret for Vince Lombardi trofæet og Emmy statuetterne.

Der støbes ca. 50 guldbelagte oscar statuer årligt, med undtagelse af krigstiden, hvor man i sympatistøtte til den amerikanske indsats i Anden Verdenskrig fik dem støbt i gips.

Og nu historien om ceremonien…

Du har muligvis bemærket al virakken om hver oscaruddeling, hvor optakten varer i flere dage og spændingen bliver opbygget mere og mere. Alt fra diverse modeprogrammer om fx hvad folk skal bære på den røde løber, dokumentarer om oscaruddelingen og utallige gensyn med tidligere års fadæser og rørende øjeblikke.

Det kommer til at blive nøjagtigt det samme i 2012, hvor optakten som altid starter med at genvise oscar klassikere, og debatter om hvem der burde have vundet sidste år, før- og efterfester og mere end 80 års historik. Det var under lidt mere ydmyge forhold den 16. maj 1929, da man ved en privat brunch på Hollywood Roosevelt Hotel hyldede de første oscarvindere.

 

Til stede var 270 mennesker med relationer til filmbranchen, og man kårede de bedste film oplevelser for 1927-28. Efterfesten til oscaruddelingen blev åbnet for enhver som mønstrede de dengang $5 i entré. De første 6 ceremonier dækkede hver især over 2 års film produktion, hvor man ved den 7. besluttede at en afstemning endeligt kun kunne omhandle film fra kalenderåret januar til december som det er i dag.

Siden den første ceremoni er der i de hidtil 83 oscaruddelinger blevet givet 2.809 Oscars til 1.853 forskellige modtagere. 302 skuespillere og skuespillerinder er blevet hyldet for hovedroller, biroller eller særpriser. Mest besynderligt er filmen Beau Geste fra 1939, som havde hele 4 kommende prismodtagere for bedste skuespiller i en stor rolle. Du kender dem muligvis, hvis du er til klassiske film Gary Cooper, Ray Milland, Susan Hayward, Broderick Crawford.

Kan du forresten også huske?

  • Et smukt sind – A Beautiful Mind med Russel Crowe som blev kåret til bedste film i 2002
  • Musical filmen Chicago som blev bedste film i 2003
  • Ringenes Herre – Kongen vender tilbage, som vandt i kategorien Bedste Film i 2004 efter den første Ringenes Herre film havde været nomineret uden at vinde i 2003
  • Million Dollar Baby, en anderledes boksefilm fra Clint Eastwood var bedste film i 2005
  • Dramatiske Crash som vandt den ærefulde titel i 2006 foran Brokeback Mountain
  • Eksplosive The Departed som på voldsom vis henrykkede alle som bedste film i 2007
  • Ligeså overraskende og voldsom henrykkende No Country for Old Men, som fik titlen i 2008
  • Den dybt rørende indiske film Slumdog Millionaire som fik hele verdens kærlighed i 2009
  • Krigsdramaet The Hurt Locker som sneg sig i hjertet i 2010
  • Den meget dannede The King’s Speech løb med æren sidste år

 

Og så venter vi egentligt bare på hvilken film der kommer til at blive årets bedste. Skal det være filmen om en hest, en animeret drengs eventyr eller måske en stumfilm.

Hvad synes du?

 

 

Annonce. Spillemyndighedens hjælpelinje: Stopspillet.dk | Selvudelukkelse: ROFUS.NU | Spil ansvarligt | 18+. Vilkår og betingelser gælder.