Annonce. Spillemyndighedens hjælpelinje: Stopspillet.dk | Selvudelukkelse: ROFUS.NU | Spil ansvarligt | 18+. Vilkår og betingelser gælder.


Tillykke Danmark! – Ny triumf for dansk Håndbold

I går aftes, d. 29. januar 2012, begyndte lykønskninger så småt at ramme forsiderne på de danske og internationale nyhedsmedier og facebook.

Det var ikke endnu en royal baby eller overstået valgkamp, men derimod i lyset af et endt EM i Serbien, hvor det danske herre håndboldlandshold fik sin triumf.

En triumf som kommer som den anden på blot 4 år, hvor man i 2008 også sluttede højst på EM skamlen, da turneringen fandt sted i Norge.

I 2012 var vejen dog lidt mere vanskelig, hvor de fleste i forvejen havde bestilt hjemrejsebilletten efter gruppespillets indledende kampe, hvor de formåede at trække 0 point med sig til de nervepirrende mellemrundekampe. Alligevel fik håndboldherrerne på mirakuløs vis kæmpet sig igennem til semifinalen, via 3 sejre over henholdsvis Makedonien, Tyskland og Sverige.

I semifinalen gik det ud over Spanien i en meget tæt, hvorefter håndboldherrerne selv beseglede deres skæbne ved fuldstændig at kontrollere en finale mod hjemmeholdet og de godt 20.000 serbiske fans i hallen.

Dermed kom endnu en triumf i hus for landstræner, Ulrik Wilbek, som før har prøvet succesoplevelser med de jernhårde ladies i 1990’erne.

Vi fik desuden en ekstra god grund til at se OL i London 2012, hvor det danske landshold kvalificerede sig direkte i kraft af deres præstation.

 

Vidste du at?

Håndbold er en dansk opfindelse!

Lærer og oberstløjtnant Holger Nielsen fra Ordrup ved København har fået æren får at være manden der udtænkte håndbold, da det var ham, der som den første i 1906 udgav et regelsæt for håndbold.

Holger Nielsen var derudover en ganske initiativrig mand, som i 1932 opfandt Holger Nielsen-metoden til kunstigt åndedræt.

Derudover blev han en af de første danske helte, da han ved de første olympiske lege i 1896 da han vandt sølv i sabelfægtning og bronze i pistolskydning, hvor han 10 år efter i 1906 fik en guldmedalje som træner for det kvindelige gymnastikhold.
Holger Nielsen var lærer på Ordrup latin- og Realskole, og tilrettelagde i 1898 et spil med hænderne, håndbold, for sine elever. Meningen var et aktivt spil, som kunne spilles på relativt små pladser, som i skolegården, dog allerede året før havde en anden lærer, Rasmus Nicolaj Ernst, i Nyborg spillet håndbold med sine elever.

Spillet blev introduceret to forskellige steder i landet og næsten samtidig blev spillet født, men der skulle ikke gå længe, før de to pionerer mødte hinanden. I 1905 flyttede Ernst til Helsingør, hvor han fik ansættelse på Helsingør Højere Almenskole, og med det samme tog han fat på håndbolden og lagde dermed grunden til håndboldkulturen i Helsingør.

I 1907 oprandt dagen hvor de to håndboldpionerer skulle mødes i den første officielle håndboldkamp, hvor Holger Nielsens skole havde fremsendt en udfordring til kollegaen i Helsingør. En kamp som Ordrup i øvrigt vandt hele 21- 0, ganske givet fordi de to skoler endnu ikke havde et fælles regelsæt.

De to håndboldpionerer boede nu tæt på hinanden i det nordsjællandske, og det var derfor helt naturligt, at de to skoler skulle mødes i den første registrerede håndboldkamp. Den fandt sted i 1907 i Helsingør, og kampen blev et godt eksempel på, at der endnu ikke var helt klarhed om reglerne.

 

I turneringsform…

Det var dog primært i Tyskland at spillet blev udformet som et turnerings- og udendørsspil. Det første VM for herrer blev afholdt i Berlin i 1938, efter at spillet var blevet introduceret på det olympiske program i 1936, som et udendørs spil (markhåndbold med 11 spillere) og ikke som det i dag udbredte indendørs spil med 7 spillere.

Senere i 50’erne indførtes 2-dommersystemet, som også benyttes i dag. Det var højskolelærer Hans-Jørgen Nielsen fra Sønderborg Idrætshøjskole, som fik den gode idé. Håndbold kom på det olympiske program i 1972. Damernes turnering kom på programmet i 1976 ved OL i Montreal, og første gang det danske damelandshold var med til OL var i 1996 i Atlanta, hvor holdet vandt guld. I 2000 og 2004 vandt holdet også guld.

Danmark er den eneste nation der har vundet guld tre olympiader i træk i en og samme holdsport, herunder også med Ulrik Wilbek involveret.

 

Kvindelandsholdet har i årenes løb vundet:

 

  • EM: 3 Guld, 2 Sølv og 0 Bronze
  • VM: 1 Guld, 2 Sølv og 1 bronze
  • OL: 3 Guldmedaljer

 

Herrelandsholdet har klaret sig således:

 

  • EM: 2 Guld, 0 Sølv og 3 Bronze
  • VM: 0 Guld, 2 Sølv og 1 Bronze
  • OL: Ingen medaljer endnu

 

Alle kan være vindere…

Selvom der er liv og glade dage, og kæmpe forhåbninger om en ny guldalder med herrerne, som vi husker fra kvindelandsholdet i midten af 1990’erne og et par årtier frem, så kan det også betale sig at holde fast på optimismen selv i den mørkeste stund.

Det havde en god portion loyale roligans gjort, da det så allermest sort ud for håndboldherrerne, da de gik ind i mellemrunden. Danske Spil mente at der var minimal chance for at et EM kunne vindes, og tilbød derfor alle spillere pengene 35 gange igen, hvis man spillede på den sejr.

Samlet set blev der i den forbindelse udbetalt præmier for godt og vel 1 mio. kr., til dem der havde troen intakt.

Tillykke til dem og de nykårede Europamestre!

Annonce. Spillemyndighedens hjælpelinje: Stopspillet.dk | Selvudelukkelse: ROFUS.NU | Spil ansvarligt | 18+. Vilkår og betingelser gælder.